חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום לכב' הרב, יש לי בן בן כמעט 12 שסובל מהפרעת אכילה מגיל מאד צעיר לבן שלי יש נטיה להזדהות עם המין הנשי, יש לו גינונים נשיים, תחומי עניין שמאפיינים בנות ואין לו בכלל חברים בנים וכל המודלים הגופנים אותם הוא מעוניין לחקות הם של נשים (במיוחד מדובר במבנה של הרגליים) הוא אמנם צעיר ולא מצהיר על כך מפורשות אבל אני חש שהוא בכיוון ברור להיות הומסקסואל או אפילו טרנסג'נדר אני חושש מאד מכך 1. האם יש משהו לעשות בכדי למנוע זאת? 2. ובעניין זה יאמר כי לדעתי יש אשם לא מבוטל במצבו בשל החשיפה שלו לאפליקצית טיק טוק, מרבית התכנים בה הם רדודים במקרה הטוב ומזיקים (בעיקר מבחינה אידיאולגית ומתן לגיטימציה לתופעת הלהט"ב) במקרה הרע. יש בי רצון עז לבטל אותה ולאסור עליו או לפחות להגביל את השימוש, עם זאת הגורמים המקצועיים המטפלים בו וגם אני קצת חוששים מכך הן מכיוון שגם כך הוא עובר תקופה קשה ואנחנו לא רוצים להקשות עליו עוד יותר אם נשלול ממנו את "צינור החמצן" שלו וחשוב מכך, הסיבה הדומיננטית לפיה הוא עולה במשקל הינו חששו מאשפוז מלא (בו בין השאר אין מסכים) אם אוריד לו גורם חזק שמחבר אותו לנורמליות הוא עלול לבחור במחלה (זו אחת הבעיות בהפרעת אכילה. החולה רוצה לחלות). האם אני נוהג נכון? 3. לפני מס' שבועות מרוב רצונו להאחז במחלה הציע לי בני שהוא יהיה דתי (לצערי הוא רחוק מכך מאד) אם אניח לו לנפשו ואתן לו להיות במשקל הנמוך בו הוא מעוניין. כמובן סרבתי (אשתי החילונית כמובן היתה מסרבת ועל כן השאלה הזו היא תיאורטית בלבד) אני מניח שנהגתי נכון ולא אמורים לוותר על בריאות תמורת אחיזה בדת מן השפה ולחוץ ומבלי חיבור רוחני אמיתי כאשר כנראה אין לה בסיס להחזיק מעמד אבל בכל זאת אני תוהה אם נהגתי נכון נא לא לפרסם את השאלה באתר רוב תודות

תשובה


שלום וברכה


אני מבין היטב את החשש ואת התקווה.

בשל העובדה שאני כמובן לא איש מקצוע, אוכל לעזור רק בתחומים חלקיים של השאלה, וגם זאת בעיקר מתוך ניסיוני רב השנים, אולם לא מתוך מקצועיות מקיפה.

  • הסימנים שאתה מוצא בהתנהגותו עלולים אכן ללמד על דברים שיתרחשו בעתיד, ועל המקום בו הוא נמצא עכשיו, אולם אפשר גם שלא. ילד בגיל הזה עוסק הרבה מאוד בזהותו, ובין השאר בזהותו המינית והמגדרית, ועל כן – לא יהיה זה נכון לצפות את העתיד.
  • אנחנו לא יודעים לענות על השאלה כמה מהנטיות הן מולדות וכמה הן תוצאה סביבה, חינוך הורים וכדו'. לא זו בלבד אלא שנקיפות מצפון לא עוזרות בדרך כלל. הדבר שנראה שיש לעשות בראש ובראשונה הוא להעניק לילד ביטחון, אהבה גדולה, קבלה, הכלה וכדו', כי רק אלה הם הכלים שאיתם ניתן אכן לעבוד על נושאים מורכבים יותר וכואבים יותר.
  • לא רואים ברכה בניתוקים. פעולה "אלימה" של הרחקתו מהמסכים בצורה אגרסיבית תניב כנראה הרבה יותר נזק מאשר תועלת. אתה כנראה נוהג נכון בדרך זו (לעולם אין אנו יודעים בוודאות, אך כך נראה). עיקר המגמה שלך צריכה להיות בניה בצד החיובי, לאמור: מה ביחד אתם יכולים לעשות כדי לפעול באופן פוזיטיבי. זה מתחיל בבילוי משותף, בעבודה משותפת על דברים שמעניינים אותו, בהקצאת זמן ותשומת לב וכדו', ומתוך כך אפשר למלא את החלל בהרבה אור, שהוא המתמודד הטוב יותר עם החושך – אם בכלל החושך הזה קיים כעת בילד.
  • ההכרעה שלך שלא להסכים לעיסקה של "להיות דתי" על חשבון בריאותו היא הכרעה נכונה מאוד. מהרב צבי יהודה זצ"ל שמענו לא אחת: "בראשית ברא – בראשית הבריאות". אדגיש כי אין זה נכון לומר ש"העיקר הבריאות", כי העיקר הוא כמובן העולם המוסרי והרוחני של האדם. אולם ההתחלה היא בבריאות, וטוב הכרעת שלא הסכמת לזה.

אשמח לעזור עוד, ביכולתי הדלה.


כל טוב ושבוע טוב