חיפוש

אופיר ולר 01.09.21

אלו מציאות שלו: מצא מעות מפוזרים, כריכות ברשות הרבים, מחרוזות של דגים. ואלו חייב להכריז: מצא ציבורי מעות, כריכות ברשות היחיד, גיזי צמר הלקוחות מבית האומן. קיימים אין־ספור דרכים להביט בכל חפץ וחפץ בעולמנו, אם נפוצים הם בארץ או שמא צבורים אצל קונם, אם רשות הכלל הם או רשות הפרט, אם אלו דגים בים חרוזים–חרוזים או זיעת אפיו של בעל מלאכה. אדם אינו חושב כך על מה ששלו, עד אשר הוא מאבד, עד שנוצרות אצלו שאלות שהוא חייב לקבל עליהן מענה. חוברת זו עלתה מתוך עיון בסוגיות שונות במסכת בבא מציעא, והכותבים בה מציעים התחקות אחר שאלות שעלו להם בעקבות עיון בסוגייה, ניסיון להשיב לעצמם את האבדה.

גיליון זה מחולק לשלושה שערים: שער פרק ראשון, שער פרק שני ושער פרק רביעי. חלק מן המאמרים הם כמבואות לפרק שהם עוסקים בו, וחלק צוללים אל תוך סוגייה מסוימת מתוך הפרק.

בפרק הראשון מופיעים שמונה מאמרים. הם עוסקים בפרק "שנים אוחזין", הנפרש מדף ב ע"א ועד כא ע"א. את השער פותחים שלושה מאמרים של ראש הישיבה הרב תמיר גרנות, המספקים מבוא כללי למסכת בענייני הלכות טוען ונטען, חלוקה ועיקרון האמת המשפטית מול האמת המציאותית. אחריהם מאמר מאת אלנתן הוכמן, שסוקר את דיני ממונות בפרק הראשון תוך התעמקות בשיטת רבי חייא. הבא הוא מאמרו של אורי שיימס, המציע שלוש דרכים להסתכל על השבועה המשפטית ועל תכליתה כלפי הנשבע. לאחר מכן נמצא מאמר של הרב מומי פאלוך, העוסק בחשד בשבועה, וסוגי האופי השונים של אדם שצריך להישבע. מאמרם של אחיה רפפורט ועילאי דהן עוסק בסוגיית תקפו כהן וקריאתו הייחודית של הרמב"ם בסוגייה. אחרון לשער הוא מאמר מאת טוביה רונס, אשר דן גם הוא במהותה של התקיפה, וכיצד ניתן ליישב בין מטרת בית הדין להשכין שלום ובין פעילות אלימה שכזאת.

בפרק השני מופיעים חמישה מאמרים. הם עוסקים בפרק "אלו מציאות", הנפרש מדף כא ע"א ועד לג ע"ב. את הפרק פותח מאמרו של אלקנה כהנא, מבוא לפרק השני, שדן במערכת הכפולה של השבת אבדה, השינויים שהיא עברה מהתורה עד הגמרא והמקום שבו נכנס ייאוש שלא מדעת בתווך. גם המאמר של מתן קריסטל מציע קריאה כללית בפרק שני וניסיון להתחקות דרך מחלוקות האמוראים אחר משמעותה החברתית של מצוות השבת אבדה. נעם זנד ונתנאל קאהן עוסקים במאמרם במעמד הנפשי של מאבד האבדה ומה ניתן להבין מכך על המצווה עצמה. המאמר של מתן חדד בוחן את היחס בין אבדה לתרומה ובין חוסר דעת לחוסר רצון בעקבות מחלוקות אביי ורבא. המאמר האחרון לשער זה הוא מאמרו של יצחק יוסף, הבוחן את מהותה של מצוות "עשה לך רב", ואת תקפותה לדורנו.

בפרק הרביעי מופיע מאמר אחד. זהו מאמרו של יונתן רוטמן, והוא עוסק במהות המטבע כפי שהיא משתקפת בפרק "הזהב", המתחיל בדף מד ע"א ומסתיים בדף ס ע"ב.

"סוֹד ה' לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם"

אופיר ולר,

אב תשפ"א