חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום לכבוד הרב! קראתי את המאמר על בשמ"ת, ונהניתי מאוד מהתוכן ובעיקר מהצורה - הגדרת הנושאים העומדים לדיון, הרחבת הדיון לשאלות עקרוניות ועוד. אז קודם כל אני רוצה להודות לרב על כך. עלתה במחשבתי נקודה שלא ראיתי התייחסות אליה במאמר - צריכת הבשר המרובה בימינו, שהיא אחת הסיבות לפיתוח בשר זה, נובעת בחלקה מתרבות של צריכה מרובה, אי הסתפקות במועט ועוד. תרבות זו כוללת כמובן היבטים רבים ומגוונים, חיוביים ושליליים. שאלתי היא, האם לעניין זה יש השפעה על השיח ההלכתי? למשל, אפשר לומר שהמוטיביציה להיתר תרד, כיון שנעדיף לחנך את עצמנו לצורת חיים צנועה יותר. ומצד שני ניתן לומר שריבוי הבשר יוביל להורדת מחירים והקלת העול על עניים וכד'. אשמח לשמוע את עמדת הרב בנושא. תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הדיון בשאלה חשובה זו.

בפתיחה לדבריי כתבתי כי ישנה חשיבות מרובה לפיתוח בשר המיוצר במעבדה, כמובן בהנחה שסוגיית הבריאות שבדבר תתברר עד תום, בשל סיבות סביבתיות - הזיהום העצום, צריכת המים והאכזריות שבייצור הבשר התעשייתי.

הדיון ההלכתי על כשרות הבשר צריך להיעשות בראש ובראשונה בבחינה של הלכות כשרות לעצמן, ולחשיבות הגדולה אין השפעה על תחילתו של הדיון הממוקד. אולם, העובדה שישנה חשיבות גדולה כזו משפיעה בהכרח בצמתים שניתן לפרש בהם לאיסור וניתן לפרשת בהם להיתר, ואז בוודאי יש לנטות להיתר.

האם גם למגמה של הסתפקות במועט וכדו׳ ? ספק. אינני מכיר דיון הלכתי שהופך את המידות הטובות והראויות לשיקול דעת המשפיע על ההלכה הממוקדת. את זה מותירה ההלכה למידות הטובות, לספרות המוסר והדרוש, ולתחומים אחרים שאינם משפטיים כמוה, אלא פועלים על הנפש בכלים אחרים.



כל טוב ושוב יישר כוח