חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום לכב הרב, השאלה להלן נשלחה לפני מס' שבועות כנראה השאלה נמחקה מצ"ב השאלה בשנית בע"ה ובלי נדר אני נוהג לתת צדקה בהתאם להנהגות הבאות: 1. תרומה למקבצי נדבות אשר מגיעים לבית הכנסת (חלקם המכריע הינם כאלה אשר מגיעים לשם באופן קבוע) ולקופות הצדקה המצויות שם. התרומה היא בד"כ ובלי נדר של 10 ש"ח לכל מבקש. אם יש מבקשים רבים הסכום יכול לרדת ל 5 ש"ח. 2. תרומה של כ 25 ש"ח (לעיתים גם יותר) לארגונים שונים היוצרים איתי קשר טלפוני ומבקשים תרומה. 4. לפעמים שאני רוצה לתרום מסיבות שונות (לדוגמה כפרה על חטא שהוא, או צורך עז לבקש משהו) אני תורם לארגון טל חיים (עליו המליץ רב בקהילה) סכום של 25-50 ש"ח 3. איני מקפיד ואיני מחשב תשלום של מעשר וזאת בשל העובדה כי להערכתי הדבר לא יהיה מקובל על אשתי האם אני נוהג נכון בשים לב לנקודות הבאות: 1. בעת האחרונה אני חש לא בנוח לתת סכומים בשיעורים הללו למקבצי הנדבות. חלקם נראים לי לא נזקקים ממש אלא כאלה שזו אומנותם (אני רואה למשל כאלה המגיעים עם רכב לביה"כ וכיוצ"ב). מאידך גיסא, מדובר על תחושה פנימית בלבד ולא על מחקר או בדיקה אמיתית של מצבם (איני מרגיש בנוח לתחקר אותם בשאלות ואיני חושב שאפיק מכך מידע אמיתי) ויתכן שהם באמת נזקקים ואני שוגה שאני שופט אותם לכף חובה. בנוסף כנראה שהם כבר מכירים אותי וכבר מצפים ממני לסכום של 10 ש"ח, אולי הנוהג יוצר מחוייבות כלשהיא? 2. לפני מס' שנים ענה לי כב' הרב לשאלה ששאלתי אותו בהקשר זה ואמר כי סכום התרומה אמור להיות מתואם עם אשתי (חילונית) זאת בין השאר נוכח העובדה כי אנחנו מנהלים משק בית משותף (למעשה היא מרוויחה הרבה יותר ממני). בעוונותי אומר כי ניהלנו על כך שיחה אבל היא היתה עמומה יחסית וברבות השנים נראה כי אני חורג מרוח הסיכומים ביננו. אני משוכנע שאם היא תהיה שיחה ברורה ובהירה בה נדבר על סכומים ממש, סכום התרומה החודשי המוסכם יהיה נמוך משמעותית מהסכום הניתן היום (אולי אפילו עשירית ממנו). מאידך גיסא, אשתי רוצה כמה אני תורם לעמותות (היא בודקת את החיוב בכרטיסי אשראי) שפונות ואינה מוחה על כך ובמשך שנים אינה שמה לב ו/או מוחה על מס' הפעמים שאני מושך כסף מזומן. יתכן שניתן יהיה להמשיך לתרום בסכומים הדומים לאלו אותם אני תורם כעת ואולי אפילו יותר מכך. לאור האמור לעיל, מה דלעת כב' הרב ההנהגה הנכונה עבורי במתן צדקה? האם כב' הרב יכול לפרט ארגונים שהוא ממליץ עליהם? ושאלה נוספת בהקשר זה, האם בקשת עודף ממקבץ נדבות מותרת אם הפנייה שלו הינה בין פסוקי דזמרא עד לתחילת תפילת שמונה עשרה נא לא לפרסם את השאלה באתר רוב תודות

תשובה

שלום וברכה


על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון:


  • נכון הדבר שאנחנו לא יודעים את רמת המצוקה של מקבצי הנדבות, אולם כל העוסקים בתחום אומרים שרובם (לא כולם) אינם במצב בו הם צריכים את הצדקה לצרכי הקיום הבסיסיים. בשל כך, אפשר לתת סכום קטן בהרבה כדי שלא להשיב את פניהם ריקם, אולם תהיה זו טעות לתת סכומים גדולים בצורה יומיומית. הנוהג לא יוצר שום מחויבות, ואפשר להפסיק לתת לחלוטין, בעיקר אם רואים שהם באים עם רכב.
  • מבחינה הלכתית, בשל העובדה שאתם מקיימים משק משותף, נראה כי נכון לדבר על כך באופן גלוי, ולסכם ביניכם על מסגרת תקציב לצדקה. זה כסף של שניכם.
  • נושא הארגונים הוא בעייתי ביותר, בשל העובדה שאחוז הכסף המגיע בשורה התחתונה לנזקקים באמת אינו ידוע לנו, ולעתים מדובר בגזירת קופונים גדולה בדרך לנזקקים. אני יודע שיש ארגונים שאומרים שהכל מבוסס על התנדבות, או שהתקורה (ההכרחית לעתים) היא נמוכה. אני מציע לך להיכנס לאתר של העמותות במשרד האוצר לפני שאתה תורם לעמותה כלשהי, ולראות האם המשכורות מקובלות עליך וכדו'.
  • מותר לבקש עודף, כי קיום מצוות צדקה הופך להיות חלק מ"ואני בצדק אחזה פניך".

כל ווב