חיפוש

הקשר שבין השינה, האמונה וחודש כסלו

הרב איציק וולטרס 19.11.23

בתוך התקופה הקשה והמיוחדת שאנו נמצאים בה, ציינו השבוע את תחילתו של חודש כסלו. המעבר לחודש חדש, מזמן משמעויות רוחניות וכוחות שאנו יכולים לשאוב ולהתחזק בזמן הזה.

בספר יצירה בפרק החמישי, מופיעים קשרים בין חודשי השנה ובין מושגים שונים בבריאה, ושם נקשר חודש כסלו עם השינה.

מהי משמעות הקשר בין כסלו ובין השינה?

הקשר הגלוי בין חודש כסלו ובין השינה, הוא שבתקופה זו הזמן הייעודי לשינה, הלילה, מתארך והיום מתקצר. אך כמובן שקשר כזה בלבד איננו מספק. למעלה מכך, חז"ל בכמה מקומות ביקרו באופן חריף את השינה: "שינה של שחרית מוציאה את האדם מן העולם", מיעוט שינה הוא אחד מארבעים שמונה דברים שהתורה נקנית בהם ועוד.

מדוע אם כן שהשינה תהווה סמל של חודש שלם מחודשי השנה?

ר' צדוק הכהן מלובלין בספרו 'פרי צדיק', נדרש לשאלה זו, ובאמצעותה הוא מפענח את משמעותו של חודש כסלו.

את משמעותה האטימולוגית של המילה 'כסלו' מבאר ר' צדוק על פי הנאמר באיוב (לא,כד) "אִם שַׂמְתִּי זָהָב כִּסְלִי וְלַכֶּתֶם אָמַרְתִּי מִבְטַחִי". כסלו משמעותו ביטחון – "שעסק חודש זה שכל אחד מישראל יהיה לו מבטח עוז בה'".

ניתן היה להבין שהקריאה של חודש כסלו היא להרפיה ושחרור, ביטחון בקב"ה אשר משמעותו עבור האדם היא במחדל מעשייה ובתפילה לא-לוקיו.

אלא שר' צדוק מוסיף ומבהיר שלא כך הם פני הדברים. בעקבות דברי חז"ל שבשינה יש מעין המיתה, מסביר ר' צדוק שכשם שהמיתה היא עונש לאדם, אך משניתנה הינה חיונית לו, וישנן קומות רוחניות שאין בכוחו של האדם לטפס עליהם בימי חיים, כך גם השינה:

"וכן השינה שהוא אחד מששים למיתה גם כן לתועלת זה שיוכל להשיג בשינה מה שלא יוכל להשיג בהקיץ בשום אופן. כמו שאמרו על האר"י ז"ל שפעם אחת אמר שקיבל והשיג בשינה בשבת בפרשת בלק מה שלא יוכל לדרוש שמונים שנה"

ישנם תובנות שאדם יכול להפיק רק אחרי שהוא ישן. אחרי שהוא כיבה את רעשי הרקע, עמעם מעט את החושים, וכאילו נולד מחדש לסיטואציה עם פרספקטיבה שונה בתכלית. השינה אם כן אינה קוראת לאדם לוותר על הכוחות המעשיים שלו, אלא לנסות בזהירות למצוא נתיב אחר, אשר באמצעותו הכוחות החיוניים שלו יוכלו לבוא לידי ביטוי באופן מיטבי.

כך גם מסביר ר' צדוק גם את נס החנוכה:

"רק על ידי מבטח עוז שהיה להכהנים, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט על ידי זה נצחו מסרת גבורים ביד חלשים ורבים ביד מעטים. והיה בחודש זה כסלו שנקרא על שם המבטח עוז שיש לישראל, כי ה' יהיה בכסלך"

מנקודת המבט הפשוטה של המקבים, מלחמה מול היוונים הינה צעד חסר תוחלת. אבל ה'שינה', הלא היא שימת המבטח בקב"ה, מלמדת אותנו שאפשר גם לספר את הסיפור אחרת. השינה במקרה הזה לא גרמה למקבים לדום, אלא להיפך - להאמין, להעז ולפעול. אם נאפשר לעצמנו לבטוח בה', באמת, ולרגע להשתחרר מכבלי הפיזיקה, מהסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו כל החיים, ולחלום ולדמיין, נראה שהישגים שעבורנו נראו מופרכים בעבר, הופכים לממשיים וזמינים.

ההזמנה לשינה, נכונה לכל אחד מאיתנו במסלול הפרטי והאישי שהוא צועד בו בימים אלו: בעבודת ה', בזוגיות, במשפחה או בקריירה. אבל בתקופה זו היא פוגשת אותנו גם במישור הלאומי, בזמן שבו לאף אחד מאיתנו לא ברור כיצד האירוע הדרמטי שאנו נמצאים בו יסתיים. נראה שחודש כסלו מזמין אותנו, בזהירות, להשתיק לרגע את הקולות השונים שנמצאים בראשו של כל אחד מאיתנו, ולא להתרגש יותר מידי מהדיווחים והאסטרטגיות שמתפרסמות במדיה חדשים לבקרים, ולישון, ולבטוח בה', ומיד לקום ומתוך כך לפעול את פעולתנו בצורה הכי טובה שאנו יכולים.

בתפילה שבקרוב נתעורר לבוקר שבו אור ה' יפציע עלינו ואת ישועתו הגלויה נראה בעינינו