חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום הרב. התחלתי ללמוד "איש ההלכה של הרב סולובייצ'יק עם חברותא. שם בפרק הנקרא "יחידותו של איש ההלכה" (זה עמוד 60 במהדורה שלי של "בסוד היחיד והיחד") כותב הרב סולובייצ'יק כי בניגוד ל"איש הדת הכללי," איש ההלכה "מזדקק אל העולם לא בשל פחד היש או אימת האין הקופצים עליו, לא בשל רגש תליות סתום, בשל הגעגועים לגאולת האדם... אלא בעטין של דמיות-עולם אפריורייות, שהוא נושא בחביון נפשו ורוחו." השאלה הנשאלת היא: מאיפה צומח איש ההלכה עצמו? נולד יש מאין עם דמיות-עולם בנפשו ורוחו? כנראה שלא, מה הנקודה הראשונה ביצירת איש ההלכה? האם כוונת הרב סולוביצ'יק כי באמת ההתחלה היא ב"איש הדת," אלא שהוא מתעלה ממנו בהמשך? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה


שאלה יפה.

ככל הידוע לי, הגרי"ד לא כתב על סוגיה זו.

כדאי לקרוא גם את המאמר "מה דודך מדוד" שהוא כתב לזכרו של דוד זצ"ל, שהוא למעשה "איש ההלכה מקוצר", וגם שם לא נמצאת תשובה לשאלה זו.

אני מעריך כי אם היינו שואלים את הרב הוא היה עונה לנו כי הוא לא דן בסוגיה זו, אלא רק מאפיין את דמותו הטיפולוגית של איש ההלכה. 

והוא היה משיב כי דמות איש ההלכה מוצגת בפני הקוראים. הם שיבחרו האם הם רוצים לאמץ אותה, ואם כן - העולם פתוח בפניהם, אך אם דמות זו זרה להם - אין לאף אחד יכולת לגרום להם להיות כאלה. 

איש ההלכה אכן יונק גם מהיותו איש הדת, אולם רוב אנשי הדת אינם "איש ההלכה". זו בחירה מיוחדת בתוך העולם הדתי לממש את החיים בדמות איש ההלכה.


כל טוב ויישר כוח