חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום לכב' הרב, השאלה להלן דחופה נוכח העובדה שאני צריך לתת תשובה לפנייה   1. אני עובד כמזכיר איגוד מקצועי בהסתדרות, במסגרת זו אני אמור לטפל בפניות של עובדים שיש להם טענות כלפי המעסיקים. הכלל הוא שמזכיר האיגוד המקצועי מטפל בעובדים שמקום העבודה שלהם בפועל הוא במרחב גיאוגרפי מסוים (למשל אזור ת"א י-ם חיפה וכיוצ"ב). כל מזכיר במרחב שלו פנתה אלי עובדת לפני מס' ימים וביקשה סיוע בהתאם לכללים שאני מכיר היא אמורה להיות מטופלת על ידי מרחב אחר עם זאת, מזכיר האיגוד שעובד באותו מרחב סרב לטפל בה מתוך טענה כי משרדי החברה (להבדיל ממיקום העבודה שמצוי במרחב שלו) מצויים במרחב שלי. איני נכנס כרגע לנימוקיו אשר יתכן ויש בהם הגיון (אני סובר שטענותיו לא כ"כ חזקות, אבל לענייננו זה לא כ"כ משנה), אבל להבנתי דעותינו אינן רלוונטיות, יש נהלים והוא חייב לקיימם. ויש לי בסיס איתן לסבור שהוא אינו מקיימם לא רציתי להכנס איתו לעימות, פניתי למנהלי וציפיתי ממני שיסדיר את העניין מול מנהלו של אותו עובד. לצערי מנהלי לא הסדיר זאת, אלא אמר שאין לו עניין להכנס לעימות עם מנהלים אחרים. הוא הורה לי לא לטפל בה ושאם היא רוצה שתפנה להנהלה הראשית ותתלונן ויתכן שעניין זה יוסדר. מנגד יתכן ולא והיא לא תקבל טיפול כלל. מחד גיסא, אני חש שנוהגים עם הפונה שלא כהוגן שלא מאפשרים לה טיפול מטעמים בירוקרטיים פנימיים. מנגד, האם יש לי מה לעשות בעניין הזה? אפילו אם אני מחליט לנהוג לפנים משורת הדין ולטפל בה (ולא נראה לי שמישהו יתנגד), לכאורה הזמן אשר יושקע בה (ועושה רושם שיש כאן טיפול לא פשוט) הוא על חשבון עובדים אחרים שאני כן צריך לטפל בהם ופרט לכך, מדוע אני צריך לוותר?   אודה לעצתו של כב' הרב כיצד לנהוג במקרה   2. ובעניין דומה, לאחותי יש בעיה עם המעסיק שלה. האם אני יכול לייצגה מול המעסיק למרות שהיא שייכת למרחב גיאוגרפי אחר וזמן הטיפול בה הוא על חשבון עובדים אחרים שאני אמור לטפל בהם? במאמר מוסגר אעיר שאני לא כ"כ מתלהב לערב עסקים ומשפחה. חשבתי לייצגה רק לפני תביעה ואם התיק יגיע לשלב תביעה אעביר את התיק (בהסכמה ראשונית כמובן) למרחב הרלוונטי יצויין שהיא אינה לוחצת עלי לטפל בה ולדבריה (איני יודע מה היא חושבת בליבה) אין לה בעיה עם התוכנית שלי מה כדאי לעשות? נא לא לפרסם את השאלה באתר   רוב תודות

תשובה

שלום וברכה


אני מבין היטב את המצוקה הזו. מאוד כואב כשאנו נתקלים במחסומים ביורוקרטיים שנראים ככאלה שעלולים לגרום לאי-צדק ולעוול.

ואף על פי כן:

  • נקודת המוצא היא שאתה עובד לפי הכללים.
  • לפי הכללים – אתה עשית את שנדרש, פנית למנהל שלך, האחריות היא עליו, ואתה אינך יכול לטפל במקרה הזה, גם בשל העובדה שזה החוזה בינך ובין המעסיק, וגם בשל העובד שאחרים שכן נמצאים תחת אחריותך עלולים להיפגע מהקצאת הזמן שלך לטיפול בעניינה.
  • יש מצבים שבהם חייבים מוסרית לסטות מן הכללים. ברם, מהסיפור שלך עולה כי לא מדובר במצב מובהק כזה, כי יש צדדים לכאן ולכאן, ויש לה גם אפשרות לפנות להנהלה הכללית, ושהם למעשה אחראים על המצב, ואפשר שהם יטפלו בעניין.
  • לא צריך להיות הבדל משמעותי בנושא זה גם לגבי אחות, וכמו שכתבת – גם לא כדאי לך לעשות זאת.

כל טוב ובהצלחה