חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב, אבי חולה בדימנציה/ אלצהיימר מזה שלוש שנים. לשמחתנו, ערכנו ייפוי כוח מתמשך לפני שחלה הידרדרות דרמטית במצבו, והפעלנו אותו. אבי כרגע בתפקוד די גבוה (מנהל שיחה קוהרנטית, מנגן בפסנתר, אוכל, מתלבש ומתקלח עצמאית), למעט התמצאות לפרקים בזמן ובמקום, זיכרון לקוי לטווח קצר, חרדות בעיקר מכספים ומאנשים, מחשבות שווא, הזיות והתפרצויות זעם שלאחרונה תכפו בעוצמתן ובמשכן. בימים האחרונים שינינו את הטיפול התרופתי, ונראה ב"ה שיפור. כיצד יש לנהוג בכספיו במצב הנוכחי? יש לדוגמה בת מצווה לנכדתו. האם ניתן להעביר בשמו מתנה כספית לבת מצווה גם ללא ידיעתו? העלאה של דבר כזה בפניו עלולה להכניס אותו לחרדות ולהתקף מתמשך. ברור וידוע לכולנו (ילדיו) שבמצב רגיל הוא היה מעביר מתנה כספית משמעותית. נודה להתייחסות הרב, בברכה, אפרת שטיין

תשובה

שלום וברכה


ראשית, אני מאחל לאביכם שייטיב ה׳ עימו בעת זקנתו. 

זו שאלה עדינה מאוד ורגישה מאוד.

הבעלות על הנכסים היא כמובן של אביכם. בשל כך, נקודת המוצא היא שכמובן אין להוציא מכספו בלי  שאנו יודעים שהוא אכן רוצה בכך. ברם, במצב בו הוא נמצא לא ניתן לברר את רצונו, ואנו קרואים לפעול לאור ההשערה שאנו משערים על רצונו. יש תחומים כאלה בהלכה, כגון בסוגיות במסכת כתובות על אדם שהפקיד את האחריות על רווחתה הכלכלית של אשתו בידי אדם אחרֿ, ועוד.

בשל כך, אם אכן ניתן להניח ברמה גבוהה של  השערה שהוא היה מעוניין בכך - הדבר מותר, כאשר יש תקדימים שכך עשה עם נכדות אחרות.


כל טוב